All Blogs /
Dropshipping Sverige

Allt du behöver veta om att driva dropshipping i Sverige

Vad är dropshipping?

Dropshipping är en affärsmodell inom e-handel där du inte behöver hålla ett eget lager för de produkter som du säljer. Du sköter marknadsföringen och försäljningen, medan en tredjepartsleverantör hanterar lagret och skickar produkterna till kunden när en beställning görs.

Dropshipping minimerar dina lagerkostnader och minskar risken för förlust av osålda varor. Dropshipping har blivit särskilt populärt i Sverige och resten av världen på grund av de låga startkostnaderna och flexibiliteten. Låt oss gå igenom det du behöver veta om du vill driva dropshipping i Sverige.

Är dropshipping lönsamt i Sverige?

Du som vill driva dropshipping i Sverige har stora möjligheter att göra det lönsamt. Faktum är att våra studenter hittills har omsatt 155 miljoner på dropshipping. Med det sagt är konkurrensen inom e-handel i Sverige hög, men med rätt produktutbud, marknadsföring och tracking kan din dropshipping-verksamhet bli framgångsrik. 

Att driva dropshipping på den svenska marknaden

Den svenska marknaden är köpkraftig vilket innebär att du kan sälja mycket om du hittar rätt produkt och nisch. Affärsmodellen kräver dessutom inga stora investeringar för att experimentera med produkter och målgrupper vilket ger dig goda chanser. Vårt råd är att analysera marknadstrender och kundbeteenden för att hitta lönsamma produktkategorier att fokusera på.

Att svenskarna är köpkraftiga innebär att de har de ekonomiska förutsättningarna att köpa dina produkter, däremot betyder det också att de förväntar sig hög kvalitet och snabb leverans. För att kunna driva verksamheten långsiktigt och få återkommande kunder är det därför viktigt att hitta rätt leverantör som möter förväntningarna. 

Checklista för dropshipping i Sverige 

  1. Registrera ditt företag på Verksamt.se 
  2. Se till att registrera för moms om du tror att ditt företag kommer att omsätta mer än 80 000 SEK per år. 
  3. Öppna ett företagskonto på banken.
  4. Analysera den svenska marknaden och vilka produkter som är populära samt identifiera potentiella nischer.
  5. Välj en e-handelsplattform som du kan sälja dina produkter på, till exempel Shopify.
  6. Eftersom svenskarna förväntar sig hög kvalitet och snabb leverans bör du hitta en pålitlig leverantör som kan garantera just det. Ta gärna in tester från olika leverantörer för att själv känna och klämma på produkterna som du kommer att sälja. 
  7. Bygg ditt egna brand som attraherar målgruppen du riktar dig till. Vilken känsla vill du att ditt varumärke ska utstråla? Välj färger, font och designa en logga som kopplas till ditt företag. 
  8. Designa hemsidan i enlighet med ditt varumärke.
  9. Experimentera med olika marknadskanaler, tex Meta-ads, TikTok eller andra plattformar beroende på vilken målgrupp du har. Vi arbetar själva mycket med Meta-ads.
  10. Underskatta inte vikten av att skapa en bra kundupplevelse. Återvändande, lojala kunder är extremt viktigt på lång sikt.

Processen kan kännas överväldigande i början, det är därför vi har skapat vår dropshipping-kurs för att hjälpa dig som vill komma igång med dropshipping att lyckas. Läs mer om vår dropshipping-utbildning här.

Vad säljer bäst inom dropshipping i Sverige?

Produkterna som säljer bäst varierar över tid, men några av de produkter som säljer bra idag är bland annat rehab- och skönhetsprodukter samt heminredning. Det mest centrala för att hitta rätt produkt är att den är problemlösande. Det är betydligt lättare att kommunicera värdet av en produkt utifrån problemet den löser, snarare än hur den ser ut. 

Det bästa du kan göra för att hitta rätt produkt är att vara uppmärksam och lyssna på kundernas feedback. Förstå vem du säljer till, och förstå vilka problem de har. Det gör du antingen genom att analysera datan och anpassa utbudet eller att prata med dem personligen. 

Hur hittar jag grossister och leverantörer för dropshipping i Sverige?

Många personer rekommenderar plattformar som Aliexpress när du ska börja med dropshipping. I Sverige fungerar det däremot inte speciellt bra i praktiken på grund av de långa leveranstiderna. Plattformen fungerar däremot för att "sourca" produkter, det vill säga att du kan söka och hitta bra produkter, som du sedan köper och säljer från en annan leverantör. 

Den bästa leverantören enligt oss

I Ecomverse använder vi oss av en privat aktör som har direktkontakt med leverantörerna som skickar ut våra varor. På så sätt blir kommunikationen mer effektiv och vi kan försäkra oss om att produkterna faktiskt kommer fram. Vill du komma i kontakt med vår leverantör kan du kontakta dem genom detta formulär. Det är enligt oss det bästa sättet att hitta leverantörer för dropshipping i Sverige.

Köp hem testprodukter innan du marknadsför dem

Du borde alltid beställa hem produkterna du vill sälja innan du börjar marknadsföra dem. Det ger dig möjligheten att skapa ditt eget material till marknadsföringen. Om du har produkten hemma får du fria händer att skapa och experimentera med mer engagerande content.

Även om du har förtroende för din leverantör är det viktigt att själv känna till vad du säljer. Genom att kontrollera produkterna kan man säkerställa att de ser ut som de gör på bild. Produkter av låg kvalitet kan skada ditt varumärke och leda till många returer. Får du själv se produkten kan du försäkra dig om att de har tillräckligt hög kvalitet och gör det den utlovar. 

Fördelar och nackdelar med dropshipping i Sverige

Fördelar med att driva dropshipping i Sverige

Låga startkostnader

En av de största fördelarna med dropshipping är att du inte behöver investera i ett lager eller hantering av produkter. På så sätt får du möjlighet att starta en e-handel utan större investering i början. Den initiala investeringen kan du istället lägga på marknadsföring.

Lägre ekonomisk risk

Eftersom du inte behöver köpa in varorna innan de säljs, kommer du inte att sitta på ett lager med osålda varor. Du betalar endast för varorna när en kund har gjort en beställning.

Stort produktutbud

Leverantörerna har ofta ett stort sortiment av produkter. Dropshipping ger dig möjligheten att experimentera med, och sälja många olika produkter utan att behöva hålla dem i lager. Du kan enkelt utöka eller förändra produktutbudet beroende på vad som säljer bra eller mindre bra.

Flexibilitet

Dropshipping ger dig friheten att driva din verksamhet från vilken plats som helst, så länge du har tillgång till internet. Arbeta hemifrån eller till och med från olika delar av världen utan att påverka din verksamhet negativt. Dropshipping ger dig möjligheten att ta kontroll över ditt eget liv och arbetstid.

Global marknad

Leverantörerna erbjuder ofta global leverans, du har alltså möjligheten att skala upp din verksamhet över hela världen genom att ändra din målgrupp och marknadsföring. 

Nackdelar med att driva dropshipping i Sverige

Lägre vinstmarginaler än andra affärsmodeller

Leverantörer erbjuder ofta rabatterat pris om man köper produkter i bulk. Eftersom du köper produkter styckvis eller i mindre beställningar blir det därför ofta dyrare pris per produkt för dropshipping jämfört med traditionella återförsäljare. Å andra sidan innebär dropshipping betydligt lägre kostnader för logistik och lagerhållning.

Hög konkurrens

Dropshipping är en populär affärsmodell och det finns redan många aktörer på marknaden. Eftersom alla dropshippers utgår från samma nätverk av leverantörer kan det vara svårt att vara unik. Det kan vara svårt att differentiera sig från andra e-handelsföretag som säljer liknande produkter. Man differentierar sig genom branding, marknadsföring och val av målgrupp, istället för produkten i sig. 

Låg kontroll över lager och leverans

Eftersom du inte själv hanterar lagret eller leveransen är du låst till hur din leverantör arbetar. Förseningar och andra problem inom leverantörskedjan är dessvärre utom din kontroll. Ambitionen att skapa en bra kundupplevelse är därmed svår att garantera. Att motarbeta detta gör du bäst genom att välja en seriös leverantör och erbjuda bra kundservice. Skicka med en extra vara eller erbjud rabatt om kunden får problem på grund av leverantören. 

Längre leveranstider

En nackdel med dropshipping idag är att det finns ett begränsat antal svenska leverantörer på marknaden. De stora aktörerna idag levererar varorna från Asien vilket skapar längre ledtider. Den långa leveranstiden är inte ideellt för den svenska konsumenten som är van med 2-5 arbetsdagar, men om du väljer rätt leverantör så brukar inte leveransen vara allt för lång.

Lagar och regler för dropshipping i Sverige 

Om du vill driva ett dropshipping-företag i Sverige finns det vissa lagar och regler du behöver förhålla dig till. Du är själv ansvarig att vara medveten om de skatteregler som gäller för din verksamhet. Här är några saker du bör ta i beaktning:

  • Se till att ditt företag är registrerat hos skatteverket.
  • Momsdeklarera om du kommer att omsätta mer än 80 000 SEK per år.
  • Betala inkomstskatt på vinsten av din verksamhet.
  • Bokför och redovisa kontinuerligt alla kostnader och intäkter för att deklarera rätt. Ta hjälp av en redovisningsbyrå om du är osäker.
  • Se till att din preliminärskatt är rimlig utifrån vad du förväntas sälja under året. Denna kan du även ändra i efterhand om du säljer mer eller mindre än förväntat. 
  • Som e-handelsföretag måste du följa konsumentköplagen, som skyddar konsumenternas rättigheter vid köp av varor. Det finns bland annat regler om reklamationer, ångerrätt och garantier som du behöver följa.
  • När du mäter kundbeteenden på din hemsida måste du följa GDPR och säkerställa att du hanterar personuppgifter på ett lagligt och ansvarsfullt sätt.

Är det lagligt med dropshipping i Sverige?

Dropshipping är lagligt i Sverige så länge du driver ditt företag enligt de lagar och regler som finns i Sverige. Du vinner långsiktigt på att sköta allting snyggt från början och att vara transparent med dina kunder.

Dropshippingföretag i Sverige

Det finns flera svenska företag som har lyckats med dropshipping. Genom att arbeta smart kan du snabbt lära dig mycket och få värdefulla insikter. Om du vill ha en brantare inlärningskurva kan du ta vår dropshipping-kurs som hittills har hjälpt våra studenter att omsätta 155 miljoner SEK. Boka in ett samtal och se om vi kan hjälpa dig här.

Svenska företag som fokuserar på hög kvalitet, snabb leverans och en bra kundupplevelse har en stor fördel på marknaden. Nätverka gärna med andra företagare och delta i e-handelsforum för att få inspiration till din egen verksamhet. Alla våra studenter får tillgång till ett exklusivt community just på grund av den anledningen. 

Få 100 000 SEK i omsättning eller pengarna tillbaka genom dropshipping i Sverige

Drömmer du om att starta ett eget företag och ta kontroll över ditt liv? Hittills har våra studenter omsatt 155 miljoner SEK genom dropshipping i Sverige, och du kan bli en av dem. Vårt program är utformat för att ge dig alla verktyg och insikter du behöver för att lyckas med dropshipping i Sverige. Den innehåller allt från att starta företaget och bygga hemsidan till att hitta rätt leverantör och en produkt som säljer. Ansök idag eller läs mer om vår dropshipping-kurs här

Se vår kostnadsfria introguide

Lär dig hur Edvin har omsatt över 40 miljoner genom E-handel

Se guide

Se en gratis demo video!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Lär dig hur Edvin har tagit sig dit han är idag och hur du kan göra detsamma. Se verktygen och metoderna som krävs för att ta dig från 0 till att kunna leva på dropshipping.

Genom att kolla på intro-guiden så godkänner jag Ecomverse GDPR Policy